keskiviikko 22. elokuuta 2012

Bulgurpilahvi

Jostain muistikopastani kaivelin äitini tehneen muutamia vuosia takaperin kanasta bulgurpilahvia, joka maustettiin harissa-tahnalla. Sattuipa vielä mukavasti, että kaapista löytyi (yhä edelleen) bulguria ja harissaa. Ohjeen äitini oli bongannut Ylen lauantain Aamu-tv:stä.

Ruoka osoittautui tyystin toisenlaiseksi kuin aikaisemmin tekemäni kana-tabbouleh, mutta erittäin maukkaaksi vaihtoehdoksi kanasuikaleille ruokakermassa tai muulle vastaavalle. Eikä ruoka ollut edes vaivalloinen tehdä pitkästä raaka-ainelistasta huolimatta.


Kana-bulgurpilahvi (neljälle)

2,5 dl bulguria
1 tl suolaa
1 tl kuivattua minttua
1 rkl oliiviöljyä
2,5 dl kiehuvaa vettä

Sekoita kulhossa bulguriin suola, minttu ja oliiviöljy. Kaada päälle kuuma vesi, sekoita ja peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna kypsyä 10–20 minuuttia, niin että neste on kokonaan imeytynyt.

Pilahvi
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl korianterin siementä
2 tl kokonaista anista
2 tl kurkumaa
1 tl kanelia
3 rkl oliiviöljyä
3 tl harissa-tahnaa
500 g broileria suikaleina
1 dl kuorittuja manteleita
½ dl rusinoita (jätin itse moidet makeuttajat pois)
2 tomaattia
½ appelsiinin mehu
½ sitruunan mehu
tuoretta minttua (kourallinen)
tuoretta korianteria (maun mukaan)

Kuullota sipulikuutioita, valkosipulia ja inkivääriä oliiviöljyssä miedolla lämmöllä muutama minuutti isossa paistinpannussa tai kasarissa. Lisää pannulle kevyesti murskatut anis ja korianteri sekä muut kuivatut mausteet. Paistele hiljalleen viitisen minuuttia niin, että mausteet yhdistyvät sipuleihin. Varo liian kovaa lämpötilaa.
Lisää harissa ja broileri. Lisää lämpötilaa, kääntele broileripaloja niin, että saat ruskistettua ne kauttaaltaan ja että mausteseos imeytyy lihaan. Kypsennä lähes kypsäksi. Lisää suola, kuutioidut tomaatit ja sitrushedelmien mehut ja kiehauta kasaan, kunnes tomaatit ovat pehmentyneet kastikemaiseksi.
Lopuksi lisää pannulle pehmentynyt bulgur. Anna vetäytyä vielä muutama minuutti. Lisää ennen tarjoilua tuoreet yrtit ja nautiskele jogurttikastikkeen kera.

Jogurttikastike
2 dl maustamatonta jogurttia
1 pieni valkosipuli
ripaus suolaa
tilkka sitruunan mehua
kourallinen minttua

Murskaa valkosipulinkynsi veitsellä, lisää ripaus suolaa ja hiero sipuli tahnaksi. Sekoita jogurttiin valkosipuli, hienonnettu minttu, sitruunamehu ja hieman suolaa. Anna kylmän kastikkeen seisoa ennen tarjoilua hetki, jotta maut tasaantuvat.

5 kommenttia:

  1. Tämä ruoka on erittäin maukasta ja myös täyttävää, siis mahan täydeltä itämaista herkullista syötävää. Itse olen jättänyt jogurttisoosin tekemättä, mutta minttu on kieltämättä pirtsakka lisä ruualle.

    VastaaPoista
  2. Tunnustan tyhmyyteni, mutta mitä on bulguri? Hyvältä näyttää tuo annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bulgur on rikottua vehnää, vähän karkearakenteisempaa kuin kuskus. Saa ihan tavallisesta ruokakaupasta nykyään.

      Poista
    2. Hei, Emilia! Couscous tehdään jauhoista eli on siis pikemminkin pasta.

      Poista