tiistai 27. elokuuta 2013

Kyssäkaaligratiini

Nyt sitä herkkua taas saa. Nimittäin kyssäkaalia eli kaalirapia. Toki kaaliperheen miedointa lajiketta saa kaupoista talvella, mutta huomattavan kalliimmalla ja vain ulkomaalaista.

Kyssäkaali on monikäyttöinen, mutta harmillisen unohdettu kasvis. Sitä voi syödä sekä raakana että kypsennettynä. Mielestäni sen maku on lähimpänä perunaa verrattaessa lanttuun tai nauriiseen.

Mikäli haluaa jättää perunan ruokavaliostaan, kyssäkaali on helpoiten omaksuttava korvike. Lantun ja etenkin nauriin pistävään ja voimakkaaseen makuun on sen sijaan totuteltava useampi kuukausi. Tosin puolen vuoden potuttomuuden jälkeen peruna maistuu kitkerältä ja sen suutuntuma on sokerinen ja jauhomainen. Kun taas lanttumuussi maistuu vaikkapa poronkäristyksen kanssa maailman luontevimmalta lisäkkeeltä.

Potuttomien gratiinien kuningas on kyssäkaaligratiini. Sen voi maustaa halutessaan sinihomejuustolla tai valkosipulilla. Tällä kertaa käytin pelkkää kermaa.


Kyssäkaaligratiini

1 kg kyssäkaalia kuutioina tai ohuina viipaleina
50 g voita
n. 2 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää
(juustoraastetta)

Kuullota kyssäkaalia isossa kasarissa voissa kevyesti. Lisää kerma ja keitä kyssäkaali kypsäksi. Älä anna seoksen kuivua kokonaan. Lisää tarvittaessa loraus kermaa. Mausta seos ja kaada uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraaste. Gratinoi 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta kuplii ja on kullankeltainen.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvää! Laitoin sitä sinihomejuustoa pikkasen ja avot. Kylläpä maistu possupihvin ja salaatin kera.

    VastaaPoista
  2. Tämä on hyvää. Aivan täysin vastaavaa kuin perunasta tehty.

    VastaaPoista